Treceți la conținutul principal

Biblioteca Naţională se va deschide oficial pe 23 aprilie

Biblioteca Naţională a României va deschide treptat, începând din data de 23 aprilie, activităţile destinate publicului, în noul său sediu, situat în B-dul Unirii nr. 22 din Bucureşti.


Potrivit site-ului instituţiei, sub deviza "O perspectivă asupra culturii - Biblioteca Naţională a României", timp de cinci zile, din 23 şi până în 27 aprilie, conducerea bibliotecii propune un program inaugural care va încerca să prezinte publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, atât zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, şcolare, de cercetare), cât şi cele de interferenţă între biblioteca naţională şi alte instituţii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Astfel, pe 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua Naţională a Bibliotecarului, discuţiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale.

La evenimentul inaugural au fost invitaţi să participe, alături de conf. dr. Elena Tîrziman, director general, Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), acad. Ioan Haiduc, preşedintele Academiei Române, Alexe Rău, director general al Bibliotecii Naţionale a Moldovei, Nicolae Manolescu, ambasador UNESCO, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), prof. univ. dr. Mircea Regneală, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), Doina Popa, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR).

În aceeaşi zi, Biblioteca Naţională a României va celebra Ziua Naţională a Bibliotecarului prin expoziţia "Cartea: opera deschisă, propusă de Uniunea Artiştilor Plastici din România, expoziţie care va descrie plastic (pictură, carte-obiect, grafică etc.) universul cărţii şi al bibliotecilor, fie ele reale sau imaginare, tradiţionale sau electronice".

Ziua de 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI, iar 25 aprilie - bibliotecilor de învăţământ şi rolului lor în educaţia formală şi non-formală.

De asemenea, data de 26 aprilie va fi consacrată bibliotecilor specializate şi importanţei pe care o are cercetarea documentară în orice demers ştiinţific pertinent, urmând ca ultima zi, 27 aprilie, să fie dedicată statutului şi importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.

Prin serviciile pe care le pune la dispoziţie, ce traduc funcţiile şi misiunea sa, Biblioteca Naţională a României este complementară tuturor celorlalte tipuri de biblioteci care formează Sistemul Naţional de Biblioteci, complinind rolul acestora de spaţiu info-documentar dedicat publicului larg ori şcolar, universitar, academic, ca şi cel de spaţiu cultural, dedicat petrecerii timpului liber şi manifestării relaţiilor societale, în general.

Prin manifestările incluse în cadrul evenimentului "O perspectivă asupra culturii - Biblioteca Naţională a României", instituţia îşi propune să iniţieze câteva proiecte şi parteneriate definitorii, care anunţă anvergura şi direcţiile de dezvoltare avute în vedere pentru viitorul apropiat: proiectul de organizare a unei Săli de lectură dedicate "Dialogurilor culturale", deschiderea seriei "Conferinţele Bibliotecii Naţionale", ca şi iniţierea de parteneriate, pe termen lung, cu asociaţii profesionale prestigioase.

Concepută ca spaţiu dinamic, Sala de lectură "Dialoguri culturale", care dispune de un spaţiu generos (cca. 400 de mp), va da posibilitatea altor ţări să organizeze aici, pe rând, expoziţii şi evenimente în măsură să ofere publicului românesc o panoramă la zi a culturii lor.

Tot în acest scop, aici se va constitui şi dezvolta o colecţie de cărţi, periodice, documente audio-video şi electronice, baze de date etc., organizate pe diferite spaţii culturale (cultură anglo-saxonă, latină, nordică etc.).

Prin acest proiect, Biblioteca Naţională a României îşi va pune mai bine în valoare funcţia şi misiunea de Centru Naţional de Schimb, de raportor statistic, la nivel internaţional, privind producţia documentară a României şi imaginea acesteia în străinătate, precum şi de principal actor al ţării în materie de schimburi interculturale şi de promovare reciprocă, prin relaţiile pe care le are cu celelalte biblioteci naţionale din Europa şi din lume.

Prima invitată să prezinte, în data de 23 aprilie, o panoramă a culturii sale este Italia, care, prin intermediul Centrului Cultural Italian "Giovanni Morando Visconti" din Alba Iulia, va organiza un eveniment care va include conferinţe, expoziţii, spectacole, prezentări de modă etc.

Concepute să se desfăşoare în Aula Bibliotecii Naţionale, Conferinţele Bibliotecii Naţionale îşi propun să facă din Biblioteca Naţională a României, la nivelul excelenţei, un spaţiu al dezbaterii unor teme majore şi de actualitate ale culturii şi civilizaţiei româneşti şi universale.

Iniţierea de parteneriate cu asociaţii profesionale prestigioase, precum Uniunea Scriitorilor Români, Uniunea Artiştilor Plastici etc., cu instituţii de diseminare a culturii, precum TVR Cultural, Radio România Cultural, Arhiva Naţională de Film, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională Radio, va fi menită să asigure, pe de o parte, expertiza specifică şi, pe de altă parte, conceperea şi organizarea unor evenimente culturale de anvergură.

Totodată, conducerea Bibliotecii are ca obiectiv iniţierea de parteneriate pe termen lung cu şcoli şi universităţi din Bucureşti şi din ţară (cărora Biblioteca Naţională a României le pune la dispoziţie servicii şi săli specializate), atât în ceea ce priveşte literatura curriculară şi extracurriculară, cât şi în ceea ce priveşte oferta culturală şi cea de petrecere activă a timpului liber.

Iniţiată în 1995 de UNESCO, 23 aprilie - Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor este sărbătorită şi în România, din 2005, ministrul Culturii instituind, pe 23 aprilie, Ziua Naţională a Bibliotecarului.

Întrucât în 2012 se împlinesc 80 de ani de la constituirea bibliografiei internaţionale a traducerilor, Index Translationum, UNESCO va dedica ediţia din acest an a Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Dreptului de Autor schimburilor interculturale, la nivel mondial, prin intermediul traducerilor.

Ziua de 23 aprilie a fost aleasă de UNESCO Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor dat fiind că, la această dată, în 1616, au murit doi dintre titanii literaturii universale - Cervantes şi Shakespeare, câteva sute de ani mai târziu, la aceeaşi dată, născându-se un altul - Vladimir Nabokov. 

SURSA:AGERPRES

Comentarii

✿ Alina a spus…
Chiar ma intrebam, duminica seara cu ocazia unei plimbari prin Bucuresti, cand se va deschide oficial Biblioteca.
Gingasia a spus…
Da, Alina au un program ff interesant!

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…