Treceți la conținutul principal

Marina Sturdza - Destinul unei femei puternice

Cand aveti un moment greu ce anume va remonteaza?

Cartile, muzica, muzeele si verdeata. Cand eram la New York, Central Park si The Metropolitan Museum imi salvau viata. La Geneva locuiam langa Opera si Victoria Hall, sala de concerte. La Londra stau langa un parc si langa Royal Albert Hall, asa ca pot sa aleg. Dar, de fapt, cand trec prin momente grele eu caut linistea. Trebuie sa imi gasesc echilibrul, sa reflectez si am invatat sa ma reconstruiesc in momente grele.

Aveti autori preferati sau o muzica anume?

Multa muzica, unele preferinte foarte ortodoxe, sunt clar o romantica. Am facut recent o lista de muzica si am de la Verdi, Puccini, Schubert, Sibelius, Vivaldi, Mozart si alti clasici pana la Buddha Bar, Leonard Cohen, Caetano Veloso etc. Eu mananc cartile, cand ma mut, ma mut cu multe lazi de carti. Toti clasicii si foarte multi autori contemporani, americani, canadieni… Joan Didion, Paul Auster, Margaret Atwood, Oriana Fallaci, Ian McEwan, Doris Lessing, dar si Cehov, Jane Austen, Platon. Iar cand calatoresc, am sigur la mine o carte de istorie si vreo 2-3 cumparate din aeroport.

Intre carti si haine ce ati alege?

Carti, indiscutabil. Cand imi merge cu adevarat rau, ma asez sa citesc. Hainele sunt obligatorii, dar ma limitez la ce am nevoie. Uite, Karl Lagerfeld e un om interesant. El cumpara orice carte in 3 exemplare: unul il citeste si il pastreaza, al doilea il subliniaza si il cioparteste, scoate de acolo tot ce i se pare interesant - are un filing system foarte complicat - si al treilea exemplar il da cadou unui prieten. Asa am ajuns si eu sa am una-doua carti de la el. E un personaj extraordinar de cultivat. Nu isi inchipuie ca e ceva ce nu poate face, e, intrucatva, un om al Renasterii.

V-ati gandit sa va puneti viata intr-o carte?


Mi se tot propune sa scriu o carte. Eu am o oarecare reticenta, stiu ca sunt o jurnalista buna, dar nu sunt sigura ca pot sa fac o lucrare mai lunga si sustinuta. Singurul lucru la care ma gandesc mai des este ca sunt niste chestiuni care ar trebui scrise ca sa nu le uitam. Sunt experiente interesante din punct de vedere istoric, povestile din spatele versiunilor oficiale.

Continuarea aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .