Treceți la conținutul principal

„Muzeul Copilăriei”


Intre 14 septembrie şi 14 octombrie, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti va fi deschisă cea de-a patra expoziţie din ciclul „Muzeul Copilăriei", „Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală".

Expoziţia poate fi vizitată în Sala Irina Nicolau şi are ca teme curiozitatea specifică vârstei copilăriei şi modalităţile prin care cei mici descoperă lumea din jurul lor. Comunicarea permenantă este cea mai frecventă formă de învăţare la vârste fragede, iar rolul părinţilor în acest proces este esenţial, susţin organizatorii.

„Se spune că, încă din prima zi de viaţă, începem să murim câte puţin. E posibil, dar în copilărie, curiozitatea este cea care salvează. Din această perspectivă, cei care hrănesc foamea de descoperiri a copilului sunt părinţii şi şcoala mică. În acest fel, ei devin responsabili de performanţele viitorului adult şi, totodată, mult mai important, de păstrarea pe perioade cât mai lungi a stării proaspete de interogaţie", se arată într-un comunicat de presă.

Muzeul virtual al Copilăriei face parte din proiectul european „Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu", coordonat de Muzeul Ţăranului Român şi programat să se desfăşoare timp de doi ani. Proiectul a fost lansat pe 1 iunie, anul trecut.

Prima expoziţie prezentată în cadrul proiectului a fost „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh" (14 martie - 15 aprilie 2012), cu un parcurs pornind de la întrebarea „De unde vin copiii?" până la ce se petrece cu ei după moarte, de la practici magice de întâmpinare şi menire până la ceremonia botezului, de la căutări incitante - cum ar fi cea a unui echivalent rural al biberonului - până la descoperiri nesperate - cum ar fi vechi mărturii de botez boieresc-urbane.

Cea de-a doua expoziţie - „Lumea mică a celui mic" (3 mai - 3 iunie 2012) - prezenta cele şase praguri pe care le presupunea această lume a celui mic, la sat, dar pe care - susţin organizatorii - mentalul colectiv le respectă fragmentar până astăzi în mediul urban: vatra, fereastra, uşa, poarta, răscrucea drumului, hotarul.

A treia expoziţie, „Lucruri mici pentru nevoi mari" (15 iunie - 15 iulie 2012) şi-a propus să pătrundă lumea lucrurilor de care copilul are nevoie zi de zi: hrană, haine, obiecte de igienă, sănătate, mobilier şi instrumentar gospodăresc pe măsura lui.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .