Treceți la conținutul principal

„Muzeul Copilăriei”


Intre 14 septembrie şi 14 octombrie, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti va fi deschisă cea de-a patra expoziţie din ciclul „Muzeul Copilăriei", „Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală".

Expoziţia poate fi vizitată în Sala Irina Nicolau şi are ca teme curiozitatea specifică vârstei copilăriei şi modalităţile prin care cei mici descoperă lumea din jurul lor. Comunicarea permenantă este cea mai frecventă formă de învăţare la vârste fragede, iar rolul părinţilor în acest proces este esenţial, susţin organizatorii.

„Se spune că, încă din prima zi de viaţă, începem să murim câte puţin. E posibil, dar în copilărie, curiozitatea este cea care salvează. Din această perspectivă, cei care hrănesc foamea de descoperiri a copilului sunt părinţii şi şcoala mică. În acest fel, ei devin responsabili de performanţele viitorului adult şi, totodată, mult mai important, de păstrarea pe perioade cât mai lungi a stării proaspete de interogaţie", se arată într-un comunicat de presă.

Muzeul virtual al Copilăriei face parte din proiectul european „Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu", coordonat de Muzeul Ţăranului Român şi programat să se desfăşoare timp de doi ani. Proiectul a fost lansat pe 1 iunie, anul trecut.

Prima expoziţie prezentată în cadrul proiectului a fost „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh" (14 martie - 15 aprilie 2012), cu un parcurs pornind de la întrebarea „De unde vin copiii?" până la ce se petrece cu ei după moarte, de la practici magice de întâmpinare şi menire până la ceremonia botezului, de la căutări incitante - cum ar fi cea a unui echivalent rural al biberonului - până la descoperiri nesperate - cum ar fi vechi mărturii de botez boieresc-urbane.

Cea de-a doua expoziţie - „Lumea mică a celui mic" (3 mai - 3 iunie 2012) - prezenta cele şase praguri pe care le presupunea această lume a celui mic, la sat, dar pe care - susţin organizatorii - mentalul colectiv le respectă fragmentar până astăzi în mediul urban: vatra, fereastra, uşa, poarta, răscrucea drumului, hotarul.

A treia expoziţie, „Lucruri mici pentru nevoi mari" (15 iunie - 15 iulie 2012) şi-a propus să pătrundă lumea lucrurilor de care copilul are nevoie zi de zi: hrană, haine, obiecte de igienă, sănătate, mobilier şi instrumentar gospodăresc pe măsura lui.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .