Treceți la conținutul principal

Muzeul Satului: târgul de „Ziua Crucii - Cârstovul viilor”


PROGRAM
Salata asortata de iarna

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 15-16 Septembrie 2012 la târgul de „Ziua Crucii - Cârstovul viilor”.

„Ziua Crucii” sau „Înălțarea Sfintei Cruci”, este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 septembrie, fiind considerată în spiritualitatea populară un „prag simbolic” ce vestește sfârșitul verii.

În această zi, în zonele în care viticultura a fost practicată ca ocupație de bază dar și în alte zone în care se cultivă vița de vie, se practică un obicei străvechi – „Cârstovul viilor” sau „Ostrovul viilor”.

Deși acest obicei pare a avea originea în perioada precreștină, astăzi culesul viilor începe cu oficierea unei slujbe creștine de sfințire a viei și a rodului, precum și cu binecuvântarea preotului satului, la acest obicei participând întreaga comunitate.

La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vom încerca în zilele de 15 și 16 Septembrie 2012, să refacem vechile cutume ale satului legate de „Cârstovul viilor”.

Vă așteptăm cu datini și obiceiuri din Țara Vrancei, „La un pahar de vin” cu „vorbe de duh și voie bună”, dansuri lipovenești și grecești, cu „Povestea lutului” sau „ Povestea firelor”, „Tainele înnodatului” sau „Războiul ițelor”, ateliere ale meșterilor populari.

Tot aici veți descoperi cât de „Bun e vinul ghiurghiuliu”, ascultând „Cântece de altădată”, în interpretarea unor artiști cunoscuți și îndrăgiți de publicul larg.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .