Treceți la conținutul principal

Lansarea volumului "Dragul meu turnător" de Gabriel Liiceanu

Cea mai recentă carte semnată de Gabriel Liiceanu, intitulată "Dragul meu turnător", o lucrare despre supravegherea în vremea lui Ceauşescu şi despre o revanşă târzie, care ia forma unei povestiri, va fi lansată marţea viitoare, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, anunţă Editura Humanitas.


Potrivit Humanitas, joi, 31 octombrie, de la ora 19,00, aceeaşi librărie va găzdui o întâlnire între autor şi Horia-Roman Patapievici.

"În 2006 am aflat din dosarele Securităţii că mă chema 'Lungeanu'. Era numele meu de 'obiectiv', de urmărit. Am descoperit atunci romanul vieţii mele scris de Securitate. După gustul maiorului Ion Pătrulescu. Şi după cel al turnătorului 'Cristian'", scrie Gabriel Liiceanu.

Gabriel Liiceanu îl descoperă - la treizeci şi cinci de ani după ce acesta îşi începuse activitatea - pe turnătorul său, şocul descoperirii luând mai întâi forma unui şir de scrisori, ulterior cei doi întâlnindu-se apoi faţă în faţă şi purtând un dialog demn de literatura absurdului.

În opinia autorului, "nimeni dintre cei care s-au întâlnit cu imaginea lor pusă pe masa de disecţie a Securităţii n-ar trebui să tacă" şi "fiecare bucăţică din această experienţă satanică, oricât de măruntă ar fi ea, ar trebui adusă în conştiinţa celorlalţi, împreună cu cei care, pierzându-şi calitatea de 'seamăn', au făcut-o cu putinţă".

"Tot ce pot spune e că am scris paginile care urmează fără patimă şi fără ranchiună, din simpla nevoie de a înţelege geneza şi fiziologia unei ticăloşii istorice. Dar poate, mai ales, din dorinţa de a ţine trează uimirea în faţa miracolului răului care însoţeşte natura umană" adaugă Liiceanu.

Una dintre figurile marcante ale Şcolii de la Păltiniş, Gabriel Liiceanu este deopotrivă o cunoscută personalitate civică şi academică, filozof, eseist şi scriitor. 

"Jurnalul de la Păltiniş" este un bestseller al anilor '80, mijlocind pentru public întâlnirea cu modelul cultural construit de Noica. Din aceeaşi perioadă datează traducerile din Platon şi primele traduceri din Heidegger, la a cărui cunoaştere în România va contribui esenţial. 

"Apel către lichele" devine un manifest al conştiinţei civice româneşti.

După 1990, seria volumelor de filosofie iniţiată de "Tragicul" continuă cu "Cearta cu filosofia" şi "Despre limită".

În seria "Despre minciună", "Despre ură", "Despre seducţie", filosofia se deschide spre un discurs mai eseistic şi implicat în viaţa cetăţii, în timp ce "Uşa interzisă", "Scrisori către fiul meu" şi "Întâlnire cu un necunoscut" îl impun ca pe unul dintre cei mai importanţi şi citiţi autori de "literatură personală" din România. 

AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa