Treceți la conținutul principal

Lansarea volumului "Dragul meu turnător" de Gabriel Liiceanu

Cea mai recentă carte semnată de Gabriel Liiceanu, intitulată "Dragul meu turnător", o lucrare despre supravegherea în vremea lui Ceauşescu şi despre o revanşă târzie, care ia forma unei povestiri, va fi lansată marţea viitoare, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, anunţă Editura Humanitas.


Potrivit Humanitas, joi, 31 octombrie, de la ora 19,00, aceeaşi librărie va găzdui o întâlnire între autor şi Horia-Roman Patapievici.

"În 2006 am aflat din dosarele Securităţii că mă chema 'Lungeanu'. Era numele meu de 'obiectiv', de urmărit. Am descoperit atunci romanul vieţii mele scris de Securitate. După gustul maiorului Ion Pătrulescu. Şi după cel al turnătorului 'Cristian'", scrie Gabriel Liiceanu.

Gabriel Liiceanu îl descoperă - la treizeci şi cinci de ani după ce acesta îşi începuse activitatea - pe turnătorul său, şocul descoperirii luând mai întâi forma unui şir de scrisori, ulterior cei doi întâlnindu-se apoi faţă în faţă şi purtând un dialog demn de literatura absurdului.

În opinia autorului, "nimeni dintre cei care s-au întâlnit cu imaginea lor pusă pe masa de disecţie a Securităţii n-ar trebui să tacă" şi "fiecare bucăţică din această experienţă satanică, oricât de măruntă ar fi ea, ar trebui adusă în conştiinţa celorlalţi, împreună cu cei care, pierzându-şi calitatea de 'seamăn', au făcut-o cu putinţă".

"Tot ce pot spune e că am scris paginile care urmează fără patimă şi fără ranchiună, din simpla nevoie de a înţelege geneza şi fiziologia unei ticăloşii istorice. Dar poate, mai ales, din dorinţa de a ţine trează uimirea în faţa miracolului răului care însoţeşte natura umană" adaugă Liiceanu.

Una dintre figurile marcante ale Şcolii de la Păltiniş, Gabriel Liiceanu este deopotrivă o cunoscută personalitate civică şi academică, filozof, eseist şi scriitor. 

"Jurnalul de la Păltiniş" este un bestseller al anilor '80, mijlocind pentru public întâlnirea cu modelul cultural construit de Noica. Din aceeaşi perioadă datează traducerile din Platon şi primele traduceri din Heidegger, la a cărui cunoaştere în România va contribui esenţial. 

"Apel către lichele" devine un manifest al conştiinţei civice româneşti.

După 1990, seria volumelor de filosofie iniţiată de "Tragicul" continuă cu "Cearta cu filosofia" şi "Despre limită".

În seria "Despre minciună", "Despre ură", "Despre seducţie", filosofia se deschide spre un discurs mai eseistic şi implicat în viaţa cetăţii, în timp ce "Uşa interzisă", "Scrisori către fiul meu" şi "Întâlnire cu un necunoscut" îl impun ca pe unul dintre cei mai importanţi şi citiţi autori de "literatură personală" din România. 

AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .