Treceți la conținutul principal

Muzeele ÎŞI DESCHID PORŢILE GRATUIT - Noaptea Muzeelor

Ce muzee sunt deschise în Bucureşti în noaptea de 17 spre 18 mai:

-  Muzeul de Artă Veche Apuseană "Ing. Dumitru Furnică-Minovici", Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" invită publicul la vizitarea nocturnă a expoziţiilor permanente sau temporare, cu o tematică variată.
Muzeul de Artă "Vasile Grigore - pictor şi colecţionar" sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare, realizând un remember Vasile Grigore, printr-o proiecţie de filme dedicată activităţii instituţiei. De asemenea, în Noaptea Muzeelor va fi inaugurată sala de expoziţii temporare cu o expunere intitulată "Mate din cartierul meu", semnată Margareta Murariu.
Muzeul Bellu lansează o invitaţie la teatru - "Viaţă de cimitir", cu Rodica Popescu-Bitănescu -, dar şi la tururi ghidate şi recitaluri de muzică clasică, în timp ce la Muzeul Naţional al Pompierilor - Foişorul de Foc va cânta Fanfara pompierilor militari bucureşteni şi vor fi prezentate câteva maşini de intervenţie moderne împreună cu echipaje complete.
Muzeul Naţional de Artă al României propune, sub semnul Anului Brâncoveanu, o expoziţie-semnal şi un traseu tematic în Galeria de Artă Veche Românească, în timp ce Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul la un periplu de-a lungul a şase secole de istorie vestimentară, în jurul expoziţiei temporare "Haina îl face pe om", completat de spectacole, ateliere şi reconstituiri istorico-militare.
Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul la un program divers, cu ocazia Nopţii Muzeelor, urmând a avea loc activităţi precum: ateliere de creaţie şi educaţie muzeală; reconstituiri istorico-militare; paradă în costume de epoca; spectacole de muzică, teatru şi dans; vizitarea expoziţiilor permanente "Tezaur Istoric", "Lapidarium - Copia Columnei lui Traian"; vizitarea expoziţiilor temporare "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară", că şi "Exponatul lunii - Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali".
Muzeul Naţional al Literaturii Române a pregătit "Maratonul de Poezie şi Jazz", iar la Muzeul Naţional "George Enescu" se vor auzi concerte în noapte, sub genericul "Muzele de la muzeu".
Muzeul Naţional de Artă Contemporană invită publicul în două spaţii diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expoziţii temporare, şi la Sala Dalles, unde se desfăşoară târgul de bijuterie contemporană Autor.
- După vizitarea expoziţiei "Sarkis - La celălalt capăt al curcubeului. Din zori la asfinţit" (care are un pandant şi la MNAC), la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR) seara se încheie cu un concert A.G. Weinberger, organizat în parteneriat cu RNMR.
Vor putea fi vizitate Sala Irina Nicolau, Sala Foaier şi expoziţia permanentă, lucrările, instalate în trei spaţii ale muzeului, punând în discuţie percepţia deopotrivă melancolică şi ludică a copilăriei în diferite culturi şi imobilitatea lumii materiale atunci când fiinţă dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de Horia Bernea că oglindă revelatoare.
- La Muzeul Naţional al Pompierilor - Foişor de Foc vizitatorii vor avea ocazia să se conecteze cu expoziţia permanentă.
De asemenea, doar în acea seară, câteva maşini de intervenţie moderne împreună cu echipaje complete vor fi staţionate în parcul din faţa muzeului.
Fanfara pompierilor militari bucureşteni va susţine, în acelaşi parc, un concert cu un repertoriu adecvat între orele 18,00 şi 22,00.
- Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" organizează "După-amiază muzeului" cu spectacole de muzică şi joc popular românesc, târgul meşterilor populari, expoziţii şi ateliere de creaţie. În plus, vizitatorii sunt invitaţi să îl redescopere pe Lucian Blaga, în cadrul programului Mari personalităţi. Membrii Tarafului Cleante aduc în faţă publicului muzică nemuritoare a Bucureştiului strălucitor de altădată şi reuşesc la fiecare spectacol să refacă atmosfera Bucureştiului de odinioară, invitând publicul într-o călătorie imaginară, într-o lume plină de cârciumioare cochete, duduite elegante şi mon cheri manieraţi. Vizitatorii pot participa la ateliere de creaţie de olărit şi icoane pe sticlă, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalaţiile de tehnică populară din Muzeul Satului şi pot achiziţiona diverse produse tradiţionale şi cosmetică bio.
- La Muzeul Naţional Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Lonida", între orele 18,00 - 20,00 va avea loc, în Sala de conferinţe a muzeului, conferinţă cu tema "Istoria energeticii româneşti", organizată de Muzeul Naţional Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida şi SIER - Societatea Inginerilor Energeticieni din România - Filiala Tineret. În cadrul conferinţei, alături de lucrări susţinute de persoane cu experienţă recunoscută în domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida. Aceste obiecte vor putea fi văzute de către vizitatori în cadrul expoziţiei de baza, fiind evidenţiate distinct, muzeul fiind deschis până la ora 1.00.
- Muzeul Municipiului Bucureşti deschide în această seară patru dintre sediile sale: Palatul Şuţu, Muzeul "Theodor Aman", Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" şi Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole şi performance-uri, concerte şi alte activităţi speciale.
- Cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor 2014, la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN, Şcoală Centrală din Bucureşti îşi deschide porţile publicului larg printr-o serie de evenimente inedite. ARCEN da startul "Nopţii Albe de la Pensionatul domnesc de fete" începând cu ora 19.30, participanţii putând participa la tururi ghidate ale Şcolii Centrale care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, poveşti despre elevele pensionului, istorii despre femeia secolului al XIX-lea şi explicaţii privind arhitectură neoromânească inaugurată de arhitectul Ion Mincu. Publicul este invitat să viziteze şi expoziţia #bucuresci a fotografului Alberto Grosescu, iar spre miezul nopţii ARCEN invită iubitorii oraşului Bucureşti la un dialog cu tema "Despre moravuri şi obiceiuri feminine în Bucureştii secolului XIX"..
În plus, oaspeţii se vor putea răcori în grădina interioară a Şcolii Centrale cu ceai de lămâie după reţeta originală a Şcolii, în acordurile cvartetului "Bella Musica" de la Teatrul de Operetă şi Musical "Ion Dacian", grădina unde vor avea loc întreagă seară lecturi publice din cei mai cunoscuţi autori români contemporani.
- La Arhivele Naţionale ale României, povestea perioadei de neutralitate a României (1914-1916) este cunoscută şi spusă de aproape un secol în dimensiunea ei politico-diplomatică.
Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" îşi va deschide porţile şi în acest an în cadrul evenimentului internaţional Noaptea Muzeelor, pentru al patrulea an consecutiv, ctitoria de suflet a regelui "Carol I" primind vizită celor interesaţi să ne cunoască istoria de la întemeierea din 1895 şi până în prezent.
- La Eclectico Studio - Palatul Ştirbei, va putea fi vizitată expoziţia "Hotel Discret. Design grafic şi design de produs din România în perioada 1950-1990", o retrospectivă organizată de Eclectico Studio şi Atelierul de Grafică.
- Pentru a treia oară consecutiv, Universitatea Spiru Haret participa la Noaptea Muzeelor cu un subiect legat de trăirea Bucureştiului, în acest an continuând dezbaterile şi sondajele şi propunând alcătuirea, împreună cu vizitatorii, a unei hărţi a centrului bucureştean folosit, şi, respectiv, a blocajelor care transformă anumite zone din teritoriul urban în spaţii neatractive sau chiar inaccesibile.
- La Ferma Animalelor, împreună cu vizitatorii vor putea fi admirate culorile minunate ale asfinţitului la fermă, animalele care îşi încep pregătirile de somn, vor descoperi poveşti mai vechi sau mai noi despre animale şi se vom juca. Cei mici vor putea participa la atelierele de creaţie organizate special de către partenerii Fermei: atelier desene cu nisip colorat --20 lei / planşă (Inkspot Graphics); atelier pictură figurine ipsos - 10 lei / figurină (Adrika Design); atelier "craft" - 20 lei / lucrare (Fun Artisan).
Informaţii despre Noaptea Muzeelor în ORAŞELE DIN ŢARĂ aflaţi de pe site-ul oficial al evenimentului, www.noapteamuzeelor.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa