Treceți la conținutul principal

Horia-Roman Patapievici, librar pentru o zi, miercuri, la Librăria Bizantină

Scriitorul Horia-Roman Patapievici va fi 'librar pentru o zi', miercuri, de la ora 19,00, în Librăria Bizantină.
Potrivit unui comunicat al Librăriei Bizantine, transmis luni AGERPRES, scriitorul se alătură astfel campaniei "Librar pentru o zi" și "așa cum s-a instituit până acum tradiția librarilor invitați, autorul va face recomandări de carte și va intra în dialog cu publicul prezent în librărie".
Campania "Librar pentru o zi" a demarat anul trecut și are ca scop susținerea cărții în formă fizică, dar și a meseriei autentice de librar, printre "librarii rezidenți" numărându-se Andi Moisescu, Eugenia Vodă, Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu și Cătălin Ștefănescu, mai precizează sursa citată.
Horia-Roman Patapievici s-a născut la 18 martie 1957, în București.
Este absolvent al Facultății de Fizică a Universității din București, secția 'Optică, spectroscopie, laseri, plasmă' (1982). A obținut doctoratul în filosofie cu o cercetare privind imaginarul filosofic al fizicii (1990).
A debutat în anul 1992 în revista 'Contrapunct', iar din anul 1993 a colaborat constant la pagina de eseu a revistei '22' (rubrica 'Idei în libertate' sau 'În răspăr'). În anul 1995 a publicat primul său volum, 'Cerul văzut prin lentilă', o culegere de eseuri apărute între anii 1992 și 1994 în revistele 'Contrapunct', 'România literară', 'Dilema' și mai ales în '22'. Pentru aceste eseuri a obținut premiul pentru eseu la Concursul de literatură organizat de Editura 'Nemira' (1993) și premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor (1995).
În continuare a publicat volumele 'Zbor în bătaia săgeții. Eseu asupra formării' (1995), 'Politice. Istoria îndârjirii de a refuza fatalitatea eșecului' (1996), 'După Galileu și dincolo de Niceea' (1999), 'Omul recent' (2001, premiul pentru eseu din partea Uniunii Scriitorilor, dar și din partea revistei culturale 'Cuvântul'), 'Discernământul modernizării' (2004), 'Ochii Beatricei sau cum arată cu adevărat lumea lui Dante' (2004, premiul pentru eseu din partea Uniunii Scriitorilor), 'Despre idei și blocaje' (2007). Cel mai recent volum al său este 'Ultimul Culianu' (2010).
De la 28 ianuarie 2005 a fost numit director al Institutului Cultural Român, fiind reconfirmat în funcție pentru un nou mandat de patru ani, la 16 ianuarie 2009, de către președintele României, Traian Băsescu. A demisionat din funcție la 2 august 2012, invocând schimbarea misiunii Institutului și a subordonării politice față de Senat.
Horia Roman Patapievici a fost ales, în 2008, vicepreședinte, pentru doi ani, al organizației EUNIC, rețeaua institutelor culturale din Uniunea Europeană, iar la 17 iunie 2010 a preluat președinția EUNIC.
În 2008 a fost distins de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța cu Ordinul Artelor și Literelor în Grad de Ofițer pentru capacitatea sa de a acționa în mai multe domenii și meserii. I-a fost conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2010). 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…