Treceți la conținutul principal

Concurs: despre lectura si cartile copilariei

Lectura trebuie integrata vieţii copiilor cu uşurinţa cu care aceştia se acomodeaza şi accepta regulile celui mai nou joc.
Astazi, mai ales pentru un copil aflat in plina dezvoltare, tentaţiile sunt multe şi uşor accesibile: de la desene şi filme, la jocuri pe calculator şi aplicaţii mobile, carţile par vetuste şi neatractive. Fiecare parinte se confrunta cu aceeaşi problema: cum ne incurajam copiii sa citeasca mai mult? Nu trebuie sa cream o ruptura intre lectura şi restul activitatilor recreative, excluzand cititul şi categorisindu-l ca o activitate superioara. Lectura trebuie integrata vieţii copiilor cu uşurinţa cu care aceştia se acomodeaza şi accepta regulile celui mai nou joc. Lectura nu este altceva, nu este un titlu impus de doamna invatatoare, lectura este o parte importanta şi naturala a vietii.
Lectura
Literatura şi actul lecturii nu sunt doar o poarta spre o alta lume, o lume a fanteziei şi aventurilor, ci şi un extraordinar exercitiu intelectual. Prin lectura copiii descopera cuvintele, işi dezvolta vocabularul, inteleg mai bine normele gramaticale şi felul in care se aplica acestea. Lectura este instrumentul care-i indeamna pe elevi spre dicţionare şi, pana, la urma, lectura este cea care-i indreapta spre alte carţi. Finalul unei carţi bune te face sa cauţi o alta carte la fel sau, daca nu, chiar mai buna. O experienta placuta trebuie repetata – regula general valabila. Literatura este, poate, mai densa şi mai elocventa decat viaţa cotidiana, dar nu radical diferita. Ne largeşte universul, ne incita sa concepem noi moduri de a-l cunoaşte şi de a-l identifica. Iar pentru copii, cunoasterea universului inconjurator inseamna maturizare.
Cartile copilariei
Pentru a deprinde gustul lecturii nu este atat de importanta cartea. In acest sens, ne putem indeparta de biografica deja clasica şi depaşi cercul literaturii romane. Carti ca Harry Potter şi Jurnalul unui puşti fac mai uşoara trecerea de la jocuri şi filme spre lectura. Un film cunoscut poate fi un bun reper pentru a-i indrepta pe copii spre carte. In plus, literatura pentru copii actuala, in special cea americana şi britanica, se potriveşte stilului modern de viaţa şi este, din acest punct de vedere, mai accesibila.
Incurajare
Cea mai puternica forma de incurajare este puterea exemplului. Parintii care citesc transmit dorinta copiilor lor. Asadar, cumparar carti si pentru tine si pentru copilul tau.
Si, pentru ca ne place sa citim, te invitam la un concurs:
Scrie-ne in perioada 1 iulie-15 iulie intr-un comentariu la acest articol ce carti ii citesti copilului tau sau spune-ne ce carti il atrag si poti castiga unul dintre cele cinci pachete de carti oferite de Diverta si Editura Litera. Fiecare pachet contine trei carti: 365 de Povesti de seara, Habarnam pe luna, Cartea cu Apolodor.
Castigatorii ii desemnam prin tragere la sorti in data de 16 iulie 2015. Sa ploua cu povesti!

Comentarii

Micaela gh a spus…
Buna
La noi preferatele baiatului sunt povestirile istorice,enciclopediile si cartile despre minecraft :) iar ale fetitei,povestile citite de mami :)
Multumim pentru ocazia de a castiga :)

Postări populare de pe acest blog

Sf. Augustin

Daca ma iubesti, nu plange!


Daca vei cunoaste misterul
Nemarginit al cerului
unde traiesc acum ,
cu orizonturi fara de sfarsit
cu lumina care cuprinde
si patrunde-orice lucru,
nu ai mai plange, daca ma iubesti!
De -acum sunt invaluit
de farmecul lui D-zeu
in nesfarsita lui frumusete.
Cele de odiniora
sunt atat de mici in comparatie
cu toate acestea!
Mi -a ramas dragostea ,
fata de tine,
o tandrete atat de mare
pe care tu nici nu ti-o poti imagina.
Traiesc o bucurie curata
In necazurile vietii
gandeste-te la acest lacas
unde vom fi impreuna intr-o zi,
dincolo de moarte,
saturati de apele izvorului nesecat
al bucuriei si al iubirii nesfarsite.
Nu plange,
daca ma iubesti cu adevarat!
Sf . Augustin In memoria unor suflete pierdute. Multumesc, Camelia pentru aceasta rugaciune! Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de
nicăieri şi merge spre nicăieri. Petre Ţuţea

Sa scriem si sa vorbim corect!

"Limba noastra-i o comoara"! Am auzit multe cuvinte care circula sub o forma incorecta atat pe bloguri, cat si in media! Se spune:
0bstetrică nu obstretică

ghips nu gips

jaratic nu jaratec
lacatusarie nu lacatuserie
delicatete nu delicateta
zilier nu ziler

frustrare nu frustare

placarda nu plancarda, pancarta

roseala nu rosala
cenusa nu cenuse
vaier nu vaer -Tânguire (prelungă), vaiet

marmoreean nu marmoreian

ridiche nu ridichie

camee nu cameie -Piatră dură (cu multe straturi divers colorate)
stras nu ştras

dividend nu divident

standard nu ştandard

alineat nu aliniat

plebiscit nu plebicist

remuneratie nu renumeratie

bacalaureat nu bacalauriat.

serviciu nu servici

genuflexiune nu genoflexiune

greşeală nu greşală

delincvent nu delicvent, delictvent

piuneză nu pioneză

streşini nu streaşini

Carti pentru sarbatorile de iarna

Dacă vă pregatiţi de sarbatori si sunteţi in căutarea unor cărţi si jocuri noi de Crăciun, o să aveţi cu siguranţă din ce sa alegeţi. Din aceasta luna o sa va prezint ce am ales eu pentru Matei. Rita-Gărgăriță - Caiet limbă și comunicare, apărut la Editura Aramis respectă foarte bine programă pentru grupă mare. Caietul este destinat preșcolarilor de 5-6 ani, scris de Alice Nichita, Mihaela Mitroi, Marcela Penes adaptat particularităților lor de vârstă, un sprijin real în demersul educativ, pregătitor pentru clasa 0.
Cu ilustrații sugestive, materialul prezintă îndrăgitele personaje, Rita-Gărgăriță și Greierașul Albastru, care îi invită pe copii să-și însușească într-un mod atractiv, cunoștințele referitoare la sunet, silabă, cuvânt, propoziție, povești, semne grafice, toate acestea fiind necesare dezvoltării vocabularului și a deprinderilor motrice necesare unei desfășurări eficiente a activităților la grupă.
Urmărește dezvoltarea exprimării orale, dezvoltarea capacității de a înțe…