Treceți la conținutul principal

Concurs: despre lectura si cartile copilariei

Lectura trebuie integrata vieţii copiilor cu uşurinţa cu care aceştia se acomodeaza şi accepta regulile celui mai nou joc.
Astazi, mai ales pentru un copil aflat in plina dezvoltare, tentaţiile sunt multe şi uşor accesibile: de la desene şi filme, la jocuri pe calculator şi aplicaţii mobile, carţile par vetuste şi neatractive. Fiecare parinte se confrunta cu aceeaşi problema: cum ne incurajam copiii sa citeasca mai mult? Nu trebuie sa cream o ruptura intre lectura şi restul activitatilor recreative, excluzand cititul şi categorisindu-l ca o activitate superioara. Lectura trebuie integrata vieţii copiilor cu uşurinţa cu care aceştia se acomodeaza şi accepta regulile celui mai nou joc. Lectura nu este altceva, nu este un titlu impus de doamna invatatoare, lectura este o parte importanta şi naturala a vietii.
Lectura
Literatura şi actul lecturii nu sunt doar o poarta spre o alta lume, o lume a fanteziei şi aventurilor, ci şi un extraordinar exercitiu intelectual. Prin lectura copiii descopera cuvintele, işi dezvolta vocabularul, inteleg mai bine normele gramaticale şi felul in care se aplica acestea. Lectura este instrumentul care-i indeamna pe elevi spre dicţionare şi, pana, la urma, lectura este cea care-i indreapta spre alte carţi. Finalul unei carţi bune te face sa cauţi o alta carte la fel sau, daca nu, chiar mai buna. O experienta placuta trebuie repetata – regula general valabila. Literatura este, poate, mai densa şi mai elocventa decat viaţa cotidiana, dar nu radical diferita. Ne largeşte universul, ne incita sa concepem noi moduri de a-l cunoaşte şi de a-l identifica. Iar pentru copii, cunoasterea universului inconjurator inseamna maturizare.
Cartile copilariei
Pentru a deprinde gustul lecturii nu este atat de importanta cartea. In acest sens, ne putem indeparta de biografica deja clasica şi depaşi cercul literaturii romane. Carti ca Harry Potter şi Jurnalul unui puşti fac mai uşoara trecerea de la jocuri şi filme spre lectura. Un film cunoscut poate fi un bun reper pentru a-i indrepta pe copii spre carte. In plus, literatura pentru copii actuala, in special cea americana şi britanica, se potriveşte stilului modern de viaţa şi este, din acest punct de vedere, mai accesibila.
Incurajare
Cea mai puternica forma de incurajare este puterea exemplului. Parintii care citesc transmit dorinta copiilor lor. Asadar, cumparar carti si pentru tine si pentru copilul tau.
Si, pentru ca ne place sa citim, te invitam la un concurs:
Scrie-ne in perioada 1 iulie-15 iulie intr-un comentariu la acest articol ce carti ii citesti copilului tau sau spune-ne ce carti il atrag si poti castiga unul dintre cele cinci pachete de carti oferite de Diverta si Editura Litera. Fiecare pachet contine trei carti: 365 de Povesti de seara, Habarnam pe luna, Cartea cu Apolodor.
Castigatorii ii desemnam prin tragere la sorti in data de 16 iulie 2015. Sa ploua cu povesti!

Comentarii

Micaela gh a spus…
Buna
La noi preferatele baiatului sunt povestirile istorice,enciclopediile si cartile despre minecraft :) iar ale fetitei,povestile citite de mami :)
Multumim pentru ocazia de a castiga :)

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .