Treceți la conținutul principal

Carte de vacanta - Povești de dragoste la prima vedere

Imi cumparasem aceasta carte acum cateva zile cu gandul la vacanta! Am inceput sa o citesc mai devreme, pentru ca imi atrasese atentia prima poveste cu parfum de crini regali scrisa de Gabriel Liiceanu.

Volumul cuprinde povestirile "Crinii din clasa intai de liceu" (Gabriel Liiceanu), "Terebentina" (Adriana Bittel), "Misiune imposibila" (Ana Blandiana), "Alesul" (Nicolae Manolescu) si "Un pariu la Paris" (Ioana Parvulescu) si a fost lansata la Bookfest in editia din 2008. 

Cele cinci scenarii descriu povesti de iubire care ne incanta si ne farmeca, pe rand, un "coup de foudre" de pusti, cu crini si sinucideri ratate, povestea unei bluze pastrate cu sfintenie, pentru ca un artist a insemnat-o candva, cu pensula, ingerul mortii care si-ar smulge aripile, numai sa se poata indragosti de o fata cuminte.
Celelalte personaje sunt o sirena fabuloasa, care rapeste mintile unui barbat in toata firea si celebru domn de saptezeci de ani, un filozof care scrie in franceza, indragostit de o frumusete germana, mult mai tanara decat el. Dar, totusi, pe departe prima poveste este cea care m-a fascinat cu mirosul imbatator de crini regali .

Gabriel Liiceanu este într-o postură de adolescent fragil şi de romantic incurabil:
„M-am îndrăgostit la 14 ani”, îşi începe el mărturisirea. ­„Totul s-a petrecut pe neașteptate. Bănuiesc că, intrând în viață, ne îndrăgostim întotdeauna de un șablon. Șablonul meu era blond, avea ochii verzi și restul nu mai conta. De fapt – și asta aveam s-o aflu cât de curând –, tocmai restul conta, tocmai ceea ce depășea șablonul și devenea «lucrul» acela unic și irepetabil care, el doar, face posibilă îndrăgostirea. Șablonul meu stătea în banca a treia pe rândul din stânga, cel de la fereastră. Eu stăteam în banca a patra pe rândul din mijloc. Era o fată mai degrabă scundă, cu pielea incredibil de albă. Eu aveam pielea la fel de albă, numai că eram brunet. Din locul în care mă aflam, îi vedeam mereu părul blond, lăsat să cadă în jurul capului ca o perdea, în stilul tunsorii actrițelor hollywoodiene din anii ’30. Aveam în casă, în sertarul mare de la bufetul din sufragerie, un teanc de cartoline în sepia cu portrete de actori. Reușiseră toate să pășească, din tinerețea părinților mei, pe malul postbelic al istoriei. Era acolo Greta Garbo, cu privirea ei flu și cu o plasă stranie, care se termina cu niște țurțuri cristalini, aruncată peste păr. Era și Rudolf Valentino, îmbrăcat în șeic, cu un turban pe cap și cu un hanger înfipt într-un brâu lat. În sfârșit, era Lia de Putti, al cărei nume nu l-am mai întâlnit de-atunci niciodată. Avea un breton până la jumătatea frunții, iar părul, lins pe creștetul capului, îi cădea drept, fără nici o șuviță buclată, până sub urechi. Exact așa arăta și blonda mea Cleopatră. Din când în când, în timpul orelor, perdeaua părului prindea să se miște, capul se rotea brusc spre dreapta, linia ­nasului apărea oblică și demnă, urmată de o privire verde care mă fixa scurt, cu seriozitate, făcând să crească în mine un val de căldură și modificân­du-mi bătăile inimii(...).

Mă pedepsea sau mă răsplătea după felul în care i se năzărea că mă port în recreații, bineînțeles fără să-mi dea vreodată șansa de a ajunge la regulile nescrise ale comportamentului ideal. Era extrem de exigentă. Își juca rolul de senioră la o curte medievală cu o artă desăvârșită. Era stăpâna plină de capricii care putea decide după voie în privinþa vieții și inimii slujitorului ei. În orice caz, atunci am învățat ce înseamnă să-ți pierzi libertatea și cât de greu este după aceea să mai reintri în posesia ei. Ce înseamnă să atârni de o înclinare a capului, de o privire piezișă, de modularea unui ton”.

Povești de dragoste la prima vedere, de Adriana Bittel, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu,  Ioana Pârvulescu poate fi achizitionata de la LIBRIS la un pret redus in aceasta perioada.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .