Treceți la conținutul principal

Viața lui I.L.Caragiale de Șerban Cioculescu

Am recitit cu drag Viața lui I.L.Caragiale de Șerban Cioculescu, pe care o recomand. Eseu, biografie, critică literară, o sinteză în care se prezintă copilăria și tinereatea lui Caragiale, dar și aspecte din viață să politică și din cea ca director al Teatrului Național.  "Viață lui I.L. Caragiale" de Șerban Cioculescu a apărut pentru prima data în 1940, reeditată, aflată acum la a treia ediție. 

Din cuprinsul acestei lucrări, cităm: Copilăria și tinerețea, Un moment sentimental din tinerețe, Prietenii: M. Eminescu, Al. Vlahuță, Afacerea Caion, Drepturi de autor, La Berlin etc.  

 I. L. Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852 în satul Haimanale, azi Caragiale, de langă Ploiești. Viitorul dramaturg a urmat școală primară la Ploiești. În intervalul 1864-1867 termină, în particular, prima clasă de gimnaziu, iar următoarele trei la gimnaziul ploieștean „Sfintii Petru și Pavel”. Cum începe să fie ispitit de teatru, Caragiale se înscrie, în 1868, la Conservator, ucenicind pană în 1870 la clasă de mimică și declamație a lui Costache Caragiali. În iunie 1870 se angajează, pentru câteva luni, copist la Tribunalul din Prahova. Va fi apoi sufleor la Iași, în trupă lui Mihai Pascaly, apoi la București, la Teatrul Național, unde va fi și copist. Amintirile din această perioadă vor fi consemnate, cu mult umor, în insemnările intitulate "Din carnetul unui vechi sufleor".  

 Din 1878, îndemnat de Mihai Eminescu, pe care îl cunoscuse la Giurgiu, Caragiale, devenit din februarie redactor la „Timpul”, participă la întrunirile societătii Junimea, în casă lui T. Maiorescu. Între 1881 și 1882 va fi revizor școlar în județele Suceava și Neamț. O relație pasageră cu Veronica Micle va atinge dureros sensibilitatea lui Eminescu,  atât de indrăgostit de blondă muză. Simțindu-se vinovat, Caragiale se transferă în circumscripția Argeș-Vâlcea. Un timp va fi funcționar la Regia Monopolurilor Statului, la București. Din legătura să cu o functionară, Măria Constantinescu, se va naște, în 1885, viitorul scriitor Mateiu.  

 În 1886, Caragiale va fi profesor la liceul particular „Sf. Gheorghe”. Peste doi ani, 1888, va fi numit director al teatrelor. În 1889 s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiică unui arhitect. În mai 1893 se va naște fiul său, Luca Ion Caragiale, viitor poet. Spre sfârșitul acestui an va deschide o berărie. Caragiale și-a început activitatea literară prin colaborarea la foile umoristice ale vremii: „Claponul”,  „Calendar al  Claponului”, „Ghimpele”, continuând cu „Romania liberă”, „Timpul” (unde se va și angajă), „Doljul”, „Moftul roman”, „Vatra”, „Gazeta poporului”, „Epoca literară”, „Povestea vorbei”, „Romania jună”, „Pagini literare”  și multe altele. De la zeflemea la caricatură și pană la sarcasme, saltul, sub masca jovială și puțin cabotină, se produce pe nesimțite, Caragiale pare că se amuză, făcandu-i pe cititori părtasi, insă șarjele lui sunt nu doar agresive, ci, pe alocuri, necrutătoare. Cel mai interesant pasaj din carte, de folos tinerilor de azi, pentru a înțelege   poezia Luceafraul: „Eminescu a publicat Luceafarul în Convorbiri, unde Maiorescu ar fi recunoscut cadrilul figurativ al poemei: Luceafărul- Eminescu, Cătălina- Veronica, Cătălin-Caragiale, Demiurgul- Maiorescu!” 

"Viață lui I.L. Caragiale" de Șerban Cioculescu poate fi achiziționată și în variantă de (eBook). Cartea poate fi achizitionata de pe LIBRIS.RO la un pret accesibil in aceasta perioada.
 
 
 

Comentarii

Anndrei a spus…
Caragiale nu este tocmai printre autorii mei de suflet. De fapt, deși sună poate nepotrivit, nu-mi place felul său de a scrie, de a satiriza, de a vedea lumea printr-o lupă atât de ”precisă”, să spun așa. Da, e un scriitor bun, de factură aproape clasică, dar nu mă încântă prin universul creat - chiar dacă, la o adică, este cel în care trăiesc.

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .