Treceți la conținutul principal

Viața lui I.L.Caragiale de Șerban Cioculescu

Am recitit cu drag Viața lui I.L.Caragiale de Șerban Cioculescu, pe care o recomand. Eseu, biografie, critică literară, o sinteză în care se prezintă copilăria și tinereatea lui Caragiale, dar și aspecte din viață să politică și din cea ca director al Teatrului Național.  "Viață lui I.L. Caragiale" de Șerban Cioculescu a apărut pentru prima data în 1940, reeditată, aflată acum la a treia ediție. 

Din cuprinsul acestei lucrări, cităm: Copilăria și tinerețea, Un moment sentimental din tinerețe, Prietenii: M. Eminescu, Al. Vlahuță, Afacerea Caion, Drepturi de autor, La Berlin etc.  

 I. L. Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852 în satul Haimanale, azi Caragiale, de langă Ploiești. Viitorul dramaturg a urmat școală primară la Ploiești. În intervalul 1864-1867 termină, în particular, prima clasă de gimnaziu, iar următoarele trei la gimnaziul ploieștean „Sfintii Petru și Pavel”. Cum începe să fie ispitit de teatru, Caragiale se înscrie, în 1868, la Conservator, ucenicind pană în 1870 la clasă de mimică și declamație a lui Costache Caragiali. În iunie 1870 se angajează, pentru câteva luni, copist la Tribunalul din Prahova. Va fi apoi sufleor la Iași, în trupă lui Mihai Pascaly, apoi la București, la Teatrul Național, unde va fi și copist. Amintirile din această perioadă vor fi consemnate, cu mult umor, în insemnările intitulate "Din carnetul unui vechi sufleor".  

 Din 1878, îndemnat de Mihai Eminescu, pe care îl cunoscuse la Giurgiu, Caragiale, devenit din februarie redactor la „Timpul”, participă la întrunirile societătii Junimea, în casă lui T. Maiorescu. Între 1881 și 1882 va fi revizor școlar în județele Suceava și Neamț. O relație pasageră cu Veronica Micle va atinge dureros sensibilitatea lui Eminescu,  atât de indrăgostit de blondă muză. Simțindu-se vinovat, Caragiale se transferă în circumscripția Argeș-Vâlcea. Un timp va fi funcționar la Regia Monopolurilor Statului, la București. Din legătura să cu o functionară, Măria Constantinescu, se va naște, în 1885, viitorul scriitor Mateiu.  

 În 1886, Caragiale va fi profesor la liceul particular „Sf. Gheorghe”. Peste doi ani, 1888, va fi numit director al teatrelor. În 1889 s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiică unui arhitect. În mai 1893 se va naște fiul său, Luca Ion Caragiale, viitor poet. Spre sfârșitul acestui an va deschide o berărie. Caragiale și-a început activitatea literară prin colaborarea la foile umoristice ale vremii: „Claponul”,  „Calendar al  Claponului”, „Ghimpele”, continuând cu „Romania liberă”, „Timpul” (unde se va și angajă), „Doljul”, „Moftul roman”, „Vatra”, „Gazeta poporului”, „Epoca literară”, „Povestea vorbei”, „Romania jună”, „Pagini literare”  și multe altele. De la zeflemea la caricatură și pană la sarcasme, saltul, sub masca jovială și puțin cabotină, se produce pe nesimțite, Caragiale pare că se amuză, făcandu-i pe cititori părtasi, insă șarjele lui sunt nu doar agresive, ci, pe alocuri, necrutătoare. Cel mai interesant pasaj din carte, de folos tinerilor de azi, pentru a înțelege   poezia Luceafraul: „Eminescu a publicat Luceafarul în Convorbiri, unde Maiorescu ar fi recunoscut cadrilul figurativ al poemei: Luceafărul- Eminescu, Cătălina- Veronica, Cătălin-Caragiale, Demiurgul- Maiorescu!” 

"Viață lui I.L. Caragiale" de Șerban Cioculescu poate fi achiziționată și în variantă de (eBook). Cartea poate fi achizitionata de pe LIBRIS.RO la un pret accesibil in aceasta perioada.
 
 
 

Comentarii

Anndrei a spus…
Caragiale nu este tocmai printre autorii mei de suflet. De fapt, deși sună poate nepotrivit, nu-mi place felul său de a scrie, de a satiriza, de a vedea lumea printr-o lupă atât de ”precisă”, să spun așa. Da, e un scriitor bun, de factură aproape clasică, dar nu mă încântă prin universul creat - chiar dacă, la o adică, este cel în care trăiesc.

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa