Treceți la conținutul principal

Viața lui I.L.Caragiale de Șerban Cioculescu

Am recitit cu drag Viața lui I.L.Caragiale de Șerban Cioculescu, pe care o recomand. Eseu, biografie, critică literară, o sinteză în care se prezintă copilăria și tinereatea lui Caragiale, dar și aspecte din viață să politică și din cea ca director al Teatrului Național.  "Viață lui I.L. Caragiale" de Șerban Cioculescu a apărut pentru prima data în 1940, reeditată, aflată acum la a treia ediție. 

Din cuprinsul acestei lucrări, cităm: Copilăria și tinerețea, Un moment sentimental din tinerețe, Prietenii: M. Eminescu, Al. Vlahuță, Afacerea Caion, Drepturi de autor, La Berlin etc.  

 I. L. Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852 în satul Haimanale, azi Caragiale, de langă Ploiești. Viitorul dramaturg a urmat școală primară la Ploiești. În intervalul 1864-1867 termină, în particular, prima clasă de gimnaziu, iar următoarele trei la gimnaziul ploieștean „Sfintii Petru și Pavel”. Cum începe să fie ispitit de teatru, Caragiale se înscrie, în 1868, la Conservator, ucenicind pană în 1870 la clasă de mimică și declamație a lui Costache Caragiali. În iunie 1870 se angajează, pentru câteva luni, copist la Tribunalul din Prahova. Va fi apoi sufleor la Iași, în trupă lui Mihai Pascaly, apoi la București, la Teatrul Național, unde va fi și copist. Amintirile din această perioadă vor fi consemnate, cu mult umor, în insemnările intitulate "Din carnetul unui vechi sufleor".  

 Din 1878, îndemnat de Mihai Eminescu, pe care îl cunoscuse la Giurgiu, Caragiale, devenit din februarie redactor la „Timpul”, participă la întrunirile societătii Junimea, în casă lui T. Maiorescu. Între 1881 și 1882 va fi revizor școlar în județele Suceava și Neamț. O relație pasageră cu Veronica Micle va atinge dureros sensibilitatea lui Eminescu,  atât de indrăgostit de blondă muză. Simțindu-se vinovat, Caragiale se transferă în circumscripția Argeș-Vâlcea. Un timp va fi funcționar la Regia Monopolurilor Statului, la București. Din legătura să cu o functionară, Măria Constantinescu, se va naște, în 1885, viitorul scriitor Mateiu.  

 În 1886, Caragiale va fi profesor la liceul particular „Sf. Gheorghe”. Peste doi ani, 1888, va fi numit director al teatrelor. În 1889 s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, fiică unui arhitect. În mai 1893 se va naște fiul său, Luca Ion Caragiale, viitor poet. Spre sfârșitul acestui an va deschide o berărie. Caragiale și-a început activitatea literară prin colaborarea la foile umoristice ale vremii: „Claponul”,  „Calendar al  Claponului”, „Ghimpele”, continuând cu „Romania liberă”, „Timpul” (unde se va și angajă), „Doljul”, „Moftul roman”, „Vatra”, „Gazeta poporului”, „Epoca literară”, „Povestea vorbei”, „Romania jună”, „Pagini literare”  și multe altele. De la zeflemea la caricatură și pană la sarcasme, saltul, sub masca jovială și puțin cabotină, se produce pe nesimțite, Caragiale pare că se amuză, făcandu-i pe cititori părtasi, insă șarjele lui sunt nu doar agresive, ci, pe alocuri, necrutătoare. Cel mai interesant pasaj din carte, de folos tinerilor de azi, pentru a înțelege   poezia Luceafraul: „Eminescu a publicat Luceafarul în Convorbiri, unde Maiorescu ar fi recunoscut cadrilul figurativ al poemei: Luceafărul- Eminescu, Cătălina- Veronica, Cătălin-Caragiale, Demiurgul- Maiorescu!” 

"Viață lui I.L. Caragiale" de Șerban Cioculescu poate fi achiziționată și în variantă de (eBook). Cartea poate fi achizitionata de pe LIBRIS.RO la un pret accesibil in aceasta perioada.
 
 
 

Comentarii

Anndrei a spus…
Caragiale nu este tocmai printre autorii mei de suflet. De fapt, deși sună poate nepotrivit, nu-mi place felul său de a scrie, de a satiriza, de a vedea lumea printr-o lupă atât de ”precisă”, să spun așa. Da, e un scriitor bun, de factură aproape clasică, dar nu mă încântă prin universul creat - chiar dacă, la o adică, este cel în care trăiesc.

Postări populare de pe acest blog

Sf. Augustin

Daca ma iubesti, nu plange!


Daca vei cunoaste misterul
Nemarginit al cerului
unde traiesc acum ,
cu orizonturi fara de sfarsit
cu lumina care cuprinde
si patrunde-orice lucru,
nu ai mai plange, daca ma iubesti!
De -acum sunt invaluit
de farmecul lui D-zeu
in nesfarsita lui frumusete.
Cele de odiniora
sunt atat de mici in comparatie
cu toate acestea!
Mi -a ramas dragostea ,
fata de tine,
o tandrete atat de mare
pe care tu nici nu ti-o poti imagina.
Traiesc o bucurie curata
In necazurile vietii
gandeste-te la acest lacas
unde vom fi impreuna intr-o zi,
dincolo de moarte,
saturati de apele izvorului nesecat
al bucuriei si al iubirii nesfarsite.
Nu plange,
daca ma iubesti cu adevarat!
Sf . Augustin In memoria unor suflete pierdute. Multumesc, Camelia pentru aceasta rugaciune! Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de
nicăieri şi merge spre nicăieri. Petre Ţuţea

Sa scriem si sa vorbim corect!

"Limba noastra-i o comoara"! Am auzit multe cuvinte care circula sub o forma incorecta atat pe bloguri, cat si in media! Se spune:
0bstetrică nu obstretică

ghips nu gips

jaratic nu jaratec
lacatusarie nu lacatuserie
delicatete nu delicateta
zilier nu ziler

frustrare nu frustare

placarda nu plancarda, pancarta

roseala nu rosala
cenusa nu cenuse
vaier nu vaer -Tânguire (prelungă), vaiet

marmoreean nu marmoreian

ridiche nu ridichie

camee nu cameie -Piatră dură (cu multe straturi divers colorate)
stras nu ştras

dividend nu divident

standard nu ştandard

alineat nu aliniat

plebiscit nu plebicist

remuneratie nu renumeratie

bacalaureat nu bacalauriat.

serviciu nu servici

genuflexiune nu genoflexiune

greşeală nu greşală

delincvent nu delicvent, delictvent

piuneză nu pioneză

streşini nu streaşini

Carti pentru sarbatorile de iarna

Dacă vă pregatiţi de sarbatori si sunteţi in căutarea unor cărţi si jocuri noi de Crăciun, o să aveţi cu siguranţă din ce sa alegeţi. Din aceasta luna o sa va prezint ce am ales eu pentru Matei. Rita-Gărgăriță - Caiet limbă și comunicare, apărut la Editura Aramis respectă foarte bine programă pentru grupă mare. Caietul este destinat preșcolarilor de 5-6 ani, scris de Alice Nichita, Mihaela Mitroi, Marcela Penes adaptat particularităților lor de vârstă, un sprijin real în demersul educativ, pregătitor pentru clasa 0.
Cu ilustrații sugestive, materialul prezintă îndrăgitele personaje, Rita-Gărgăriță și Greierașul Albastru, care îi invită pe copii să-și însușească într-un mod atractiv, cunoștințele referitoare la sunet, silabă, cuvânt, propoziție, povești, semne grafice, toate acestea fiind necesare dezvoltării vocabularului și a deprinderilor motrice necesare unei desfășurări eficiente a activităților la grupă.
Urmărește dezvoltarea exprimării orale, dezvoltarea capacității de a înțe…